Udstyrets påvirkning - interview med Tove Due
Tove Due er uddannet dyrlæge i 1990 og har i de første år arbejdet i og fået erfaring fra almindelig landpraksis. Sideløbende har hun arbejdet med og uddannet sig indenfor alternativ behandling, som over tid har fyldt mere og mere. I dag tager hun primært udgangspunkt i akupunktur, osteopati og homeopati. For at lære fra de bedste, har hun været rundt om i verden herunder Kina, Sri Lanka, Californien samt Norge, for at besøge og lære fra nogle af de bedste akupunktører og kiropraktorer. Hendes travle hverdag stopper ikke her, for hun er en populær behandler, der er fuldt booket til at give behandlinger i hele landet.
Tove rider selv og er ejer flere islænderheste.
Equitec har besøgt Tove for en snak om trensens indvirken og opmærksomhedspunkter.
Nogle af de udfordringer som trensen kan give, møder hun når hun giver hestene behandling. Hesten har mange nerver i hovedet, og sidder hovedtøjet for stramt, kan det låse i hele kroppen.
Se video nedenfor for demonstration.
Her forklarer Tove, at når hesten har et pandebånd på, der sidder fint og løst, så kan hesten bevæge sig frit i overlinjen. Lige så snart man sætter et stramt pandebånd på, kan vi se at bevægeligheden i hestens overlinje stopper. Pandebåndet trykker på bindevævet , der har forbindelse til overlinjen, som går hele vejen fra hovedet til bagpart.
Tove Due anbefaler at ride med et pandebånd, der enten går ned i en buet form eller et pandebånd som er formet som et V. Så har pandebåndet nemlig mulighed for at give sig lidt, så det ikke sidder og trykker på hesten.
Men hvorfor så ride med pandebånd?
Fordi det giver en stabilitet. Det bedste er derfor et stabilt og ikke for stramt hovedtøj. Tove oplever også at en del ryttere, rider med alt for små trenser til deres islandske heste, og det sætter sig som spændinger og låsninger i hele hestens krop.
Derudover støder Tove Due også på mange næsebåndsproblematikker, som er lidt af den samme udfordring som pandebåndet. Stramme næsebånd kan låse hele hestens kæbeled og det kan derfor sætte sig andre steder i hestens krop. Både hanoveranske og engelske næsebånd kan låse kæbens bevægelighed. Endvidere ender Nervus mentalis i dette område så den kan også blive generet.
Tove mener man skal have opmærksomhed på steder i hestens hoved, hvorfra der udløber nervebaner (Infraorbitalis og Mentalis vist på billedet). Ved disse to punkter skal der helst ikke spændes et næsebånd eller en kæberem. Desuden skal der være opmærksomhed på at ophænget til kæberemmen og biddet ikke ligger ovenpå hestens skarpe kindben. Tænk endvidre på at hovedtøjet ikke trykker i nakken. Her er der også bindevævs kæder, som kan stivne hesten, og da hesten er et byttedyr har dette sted mental betydning.
Toves budskab er tydeligt; For stramme hovedtøj kan have større konsekvenser for hestens bevægelsesfrihed end man som rytter lige regner med!